الگوی تحلیل مسیر رابطۀ بین مهارت مقابلۀ مذهبی، تجارب معنوی و بهزیستی ذهنی با رضایت شغلی در کارکنان دانشگاه پیام‌نور - Mohyedin Mohammadkhani; Shaniya Haghighat; Fahimeh Beidaghi; Maryam Bagheri-Panah (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2020)
سابقه و هدف: شغل و تبعات آن پدیدهای است که در سالهای اخیر توجه متخصصان حوزۀ سلامت را جلب نموده است. این پژوهش با هدف بررسی رابطۀ بین مهارت مقابلۀ مذهبی، تجارب معنوی و بهزیستی ذهنی با رضایت شغلی در کارکنان دانشگاه پیام نور انجام شده است. روش کار: پژوهش حاضر توصیفی-مقطعی و از نوع همبستگی است. جامعۀ آماري شامل تمامی کارکنان شاغل در مراکز پیام‌ نور شهر کرمانشاه در نیمۀ دوم سال 1396 بود که از میان آنان تعداد 150 نمونه به‌روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای جمعآوری اطلاعات شامل پرسش‌نامه‌های مقابلۀ مذهبی، تجربیات معنوی، بهزیستی ذهنی و رضایت شغلی بود. دادههای پژوهش با استفاده از روشهای آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شد. در این پژوهش همۀ موارد اخلاقی رعایت شده است و مؤلفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که بین مهارت مقابلۀ مذهبی و تجارب معنوی با رضایت شغلی رابطه وجود داشت. بهعبارتی میتوان از طریق این دو متغیّر، رضایت شغلی را در بین کارکنان دانشگاه پیام نور پیشبینی نمود. نتایج تحلیل مسیر نیز نشان داد که مهارت مقابلۀ مذهبی و تجارب معنوی از طریق بهزیستی ذهنی بر رضایت شغلی کارکنان دانشگاه اثر غیرمستقیم؛ ولی بهزیستی ذهنی بر رضایت شغلی اثر مستقیم داشت. نتیجه‌گیری: با توجه به اهمیت جایگاه تحصیل و حرفۀ دانشگاهی لازم است کارکنان دانشگاه بهصورت دورهای از نظر رضایت شغلی ارزیابی شوند و مراکز مشاوره به نقش بهزیستی ذهنی، مهارت مقابلۀ مذهبی و تجارب معنوی بیشتر توجه کنند.   استناد مقاله به این صورت است: Mohammadkhani M, Haghighat Sh, Beidaghi F, Bagheri-Panah M. Path Analysis Model of the Relationship between Job Satisfaction and Religious Coping Styles, Spiritual Experiences and Subjective Well-being in Payame Noor University Staff. Journal of Pizhūhish dar dīn va salāmat. 2021;6(4):18-31. https://doi.org/10.22037/jrrh.v6i4.23280