Зміни рівня фізичного здоров'я студентів залежно від переважання типу автономної нервової системи - Тетяна Василівна Кучер (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Рівень фізичного виховання у вищій школі не сприяє ефективному зменшенню дефіциту рухової активності студентів, що є однією з причин різних відхилень у їхньому здоров'ї. Стан здоров'я молоді є необхідною умовою й визначальним моментом благополуччя суспільства та його прогресивного розвитку. Завдання дослідження - оцінити ефективність впливу запропонованих рухових режимів загальнофізичних навантажень залежно від переважання типу автономної нервової системи над рівнем фізичного здоров'я студентів. Основним принципом впливу рухової активності студентів основної групи з різним типом автономної нервової системи був принцип індивідуалізації фізичних навантажень, не скидаючи з терезів систематичності та поступовості. Навантаження за обсягом були оптимальними, відповідали рівню підготовленості, що значно залежало від переважання типу автономної нервової системи. Усім студентам провели експрес-оцінку загального рівня фізичного здоров'я за Г. Л. Апанасенко на початку й наприкінці дослідження. Завдяки враху-ванню переважання типу автономної нервової системи, достовірно вищі показники рівня фізичного здоров'я виявлено наприкінці дослідження серед студентів основної групи, у яких загальна оцінка рівня фізичного здоров'я досягала вищого від середнього рівня.