Aspecte imunologice în pronosticul cancerului laringian. - Gheorghe Ţîbîrnă; Valentina Stratan; Nina Bogdanscaia; Valentina Darii; Adrian Clipca; Andrei Doruc; Alexandru Clim; C. Mîndruța; Corneliu Cojocaru; Alexandru Marandiuc; Andrei Ţîbîrnă; Rodica Tarnaruţcaia (Academy of Sciences of Moldova, 2018)
Morbiditatea prin cancer laringian în Republica Moldova constituie cca 4,0-4,5 %, anual fiind diagnosticate 140160 cazuri primare de îmbolnăvire. Ponderea bolnavilor depistați în cazuri avansate constituie 75-80%, iar mortalitatea atinge indicii de 1,9-2,2%. În perioada anilor 1980-2017 în Institutul Oncologic au fost trataţi peste 2100 de bolnavi cu cancer laringian stadiile I, IIa, IIb, IIIa, IIIb, IVa. A fost efectuat tratament radioterapeutic, chirurgical, crioterapeutic, lazeroterapie (st. I-II), combinat și complex în diferită succesivitate (st. IIIa-IIIb). Se planifică de a elabora scheme de tratament imunomodulator, fortificând imunitatea prin aplicarea preparatelor imunostimulatoare, ameliorând rezultatele tratamentului la distanță.