Raypex® 5'in Minör Çapın Belirlenmesindeki Doğruluğunun Ex Vivo Olarak Değerlendirilmesi - Hale Cimilli; Nevin Kartal; Seda Aydemir (Cumhuriyet University, 2011)
Amaç: Bu ex vivo çalışmanın amacı, Raypex® 5 adlı elektronik apeks bulucunun minör değerlendirmektir.çapın tespitindeki doğruluğunu Gereç ve Yöntem: Çalışmada 40 adet çekilmiş üst kesiciOperasyon mikroskobu altında X5 büyütmede eğe ucu, majör foramene kadar ilerletildi ve silikon stoper düzleştirilmiş koronal yüzeyde sabitlendi. Silikon stoper ve eğe ucu arasındaki mesafe ölçüldü ve referans kanal boyu (RKB) olarakadlandırıldı. Daha sonra Raypex® 5 ile elektronik ölçümler alındı ve silikon stoperle eğe ucu arasındaki mesafe ölçülerek bu değer elektronik kanal boyu (EKB) olarak adlandırıldı. Ardından kanal aleti, RKB'de akışkan kompozitle dişin koronalinde sabitlendi. Kök kanallarının apikal 4 mm'leri elmas frezlerle ekspoze edildikten sonraX64 büyütmede stereomikroskop altında incelendi ve dijital fotoğrafları alındı. Tüm görüntüler üzerinde minor çap tespit edilerek; eğe ucuyla arasındaki mesafe bilgisayar bazlı bir ölçüm programı yardımıyla hesaplandı. Bu mesafe RKB'den çıkarıldı ve minor çapa kadar olan kanal boyu (MÇKB) olarak adlandırıldı. Bulgular SPSS 11,5 istatistik programı kullanılarak analiz edildi. RKB, EKB ve MÇKB değerleri paired sample ttest kullanılarak karşılaştırıldı. p değerinin 0,05'ten küçük veya eşit olması istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.Bulgular: EKB değeri (15,22 ± 1,79), MÇKB (15,43 ± 1,75) değerinden istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu (p=0,001) ve Raypex® 5'in ±0,5 mm aralığında minör çapı % 85 doğrulukla tespit ettiği görüldü.Sonuçlar: Bu ex vivo çalışmanın ışığındaRaypex® 5'in minor çapı % 100 tespit edememesine rağmen; bu oran klinik olarak başarılı kabul edilebilir