Біполярні електропристрої для коагуляції тканин в оториноларингології - I. A. Kosakivska (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2017)
Хірургічні втручання на ЛОР-органах супроводжуються кровотечею, яка може мати різну тривалість й інтенсивність. Зупинка кровотечі особливо актуальна при хірургічних втручаннях на лімфаденоїдному глотковому кільці, зокрема в носоглотці. Метою дослідження було підвищення ефективності проведення аденотомії шляхом розробки біполярних пристроїв для коагуляції тканин. Матеріали і методи. Розроблено та успішно апробовано в клініці високочастотні біполярні електропристрої для коагуляції тканин, у тому числі оптичний біполярний електропристрій для коагуляції тканин. Останній під'єднується до ендоскопічної стійки та джерела високочастотного струму. Результати. Наявність ендоскопа у середині пристрою забезпечує якісний візуальний контроль за операційним полем на моніторі ендоскопічної стійки. Висновки. Запропонований біполярний електропристрій для коагуляції тканин забезпечує якісну зупинку кровотечі з носоглотки, візуальний контроль за операційним полем, полегшення праці хірурга, скорочення часу проведення гемостазу.