Maxime Rovere (2021), Co zrobić z idiotami. I jak samemu nie wyjść na idiotę, tłum. Maria Zawadzka-Strączek, Kraków: IW ZNAK, ss. 238. - Bogusław Śliwerski (Jan Dlugosz University, 2021)
Prezentowany tekst jest artykułem recenzyjnym odnoszącym się do publikacji Maxime Rovere (2021), Co zrobić z idiotami. I jak samemu nie wyjść na idiotę w tłumaczeniu Marii Zawadzkiej-Strączek. Książka francuskiego filozofa w tytule zawiera słowo "idiota", które jest przedmiotem wielostronnej refleksji w niniejszym artykule. W przytaczanej publikacji idioci z filozoficznego punktu widzenia stanowią dla Rovere'a problem natury relacyjnej, społecznej i psychologicznej (intrapsychicznej). Autor odnosi się do wskazanych kwestii z perspektywy interdyscyplinarnej, przedstawiając różnorodne możliwości interpretacji wskazanego w tytule książki pojęcia. Rozważania z kolei odnoszą się do kontekstów społecznych, zawodowych, rodzinnych i edukacyjnych.