Katarzyna Dybeł, Etre heureux au Moyen Age. D'après le roman arthurien en prose du XIIIe siècle (Być szczęśliwym w Średniowieczu. Trzynastowieczna powieść arturiańska pisana prozą), Peeters, Louvain-Paris-Dudley - Tadeusz Ślipko (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Celem książki jest ukazanie francuskiej literatury średniowiecznej w aspekcie, który, jak dotąd, nie był często eksponowany, a mianowicie jako szczególnego zapisu dążenia człowieka do szczęścia i bardziej lub mniej udanych prób urzeczywistniania tegoż szczęścia w transcendentnym, ale i w ziemskim, ludzkim wymiarze. Książka napisana została w języku francuskim i wydana w prestiżowym belgijskim wydawnictwie Peeters. Przeznaczona jest dla każdego czytelnika władającego tym językiem i interesującego się literaturą i teologią XIII-wiecznej Francji