Innowacje społeczne w kontekście zarządzania kapitałem ludzkim w środowisku pracy - Ewa Stawicka (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2016)
Zagadnienie poprawy konkurencyjności przez wdrażanie innowacji nabiera coraz większego znaczenia. Koncepcja społecznej odpowiedzialności biznesu może stać się cennym atutem przedsiębiorstwa, przewagą konkurencyjną i źródłem tworzenia innowacji społecznych. CSR i innowacyjność ściśle się ze sobą wiążą, jak również innowacyjność sprzyja CSR i wzajemnie. Celem niniejszego artykułu jest analiza potencjału innowacji społecznych w powiązaniu z kapitałem ludzkim i zarządzaniem w organizacji. Innowacyjność wymaga większej kreatywności, poszukiwania nowych źródeł wzrostu, lepszego zarządzania zasobami, ryzykiem, środowiskiem, a społeczna odpowiedzialność w zarządzaniu daje ku temu impulsy i podstawy.