The application of formal concept analysis and the importance of scale selection in the evaluation of physical activity data in relation to the body mass index [Aplikace formální konceptuální analýzy a důležitost výběru škály při hodnocení dat o pohybové aktivitě ve vztahu k body mass indexu] - Erik Sigmund; Jiří Zacpal; Dagmar Sigmundová (Palacky University, 2009)
BACKGROUND: Research confirms that physical activity (PA) is irreplaceable in a healthy and physically active lifestyle. One of the key research questions is what the optimal level of everyday PA for health is and how it should be quantified and interpreted. Formal concept analysis is one possible way of how to assess and describe the level of PA as related to personal data. OBJECTIVE: The main goal of this study was to introduce the method of Formal Concept Analysis (FCA) using data from the ANEWS questionnaire and data from the objective monitoring of a number of steps using the YAMAX SW-701 pedometer. A further aim was to adopt the most appropriate method within the FCA. METHODS: A random sample of 273 males aged 18-69 from selected regional centers participated in the study. RESULTS: The example of daily steps allows for the demonstration of how important it is to select a scale in FCA data analysis. It is better to use an ordinal scale for the daily number of steps (in our example); because, in so doing, we create the attributes that can be ordered (a lower number of steps is also insufficient). CONCLUSIONS: A rough scale produces easier lattice with the general scope of the observed attributes. The smoothing of the scale produces more difficult lattice and makes for more difficult analyses, but gives more detailed results. FCA requires more expertise from a researcher than do "classical" testing statistics, but gives us deeper insight into the examination of the problem. [VÝCHODISKA: Nenahraditelnost pohybové aktivity (PA) ke zdravému a pohybově aktivnímu životnímu stylu je široce akceptována a zdůrazňována. Stále se však hledá zdravotně optimální míra její každodenní realizace a způsob její přesné kvantifikace a srozumitelné iterpretace. Možným prostředkem k vyhodnocování a interpretaci úrovně prováděné PA a jejího vztahu k osobním datům je Formální konceptuální analýza (FCA). CÍLE: Hlavním cílem této studie je představit metodu Formální konceptuální analýzy na vyhodnocení konkrétního příkladu dat z ANEWS dotazníku a denního počtu kroků z pedometru Yamax. Dílčím cílem je pak poukázat na správný výběr škály při jejím používání. METODIKA: Metoda FCA je představena na datech z ANEWS dotazníku a denního počtu kroků z pedometru Yamax SW-701 u randomizovaného souboru 18-69letých mužů (n = 273) z České republiky. VÝSLEDKY: Při použití různých druhů škály (nominální nebo ordinální) zjišťujeme odlišné skupinové výsledky. V případě denního počtu kroků je vhodnější zvolit ordinální škálu, neboť vytváříme atributy, které lze seřazovat (např. nižší počet kroků je současně počet nedostatečný). ZÁVĚRY: Volba hrubší škály vede k jednoduššímu svazu s možností komplexnějšího pohledu na sledované atributy. Naproti tomu postupné zjemňování škály vede ke složitějším svazům a tedy náročnější analýze, získáváme však podrobnější výsledky. Formální konceptuální analýza klade vyšší nároky na odbornost uživatele (výzkumníka) než "klasická" testovací statistika, umožňuje však plastičtější vhled do zkoumané problematiky.]