АВТОБІОГРАФІЧНІ МАТЕРІАЛИ: РЕТРОСПЕКТИВНА ХАРАКТЕРИСТИКА - Ірина РОЗМАН (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2020)
У статті розглядаються питання дослідження педагогічних особистостей шляхом аналізу документальної біографії, біографічного дослідження художньої літератури, спогадів, мемуарів. Наголошено на тому, що у науково-дослідницькій діяльності вчені постійно стикаються з усіма суттєвими відтінками терміну «особистість», тоді як їм доводиться використовувати фактичний опис і теоретично оцінювати, тобто розміщувати життя особи та її творчість у певному історико-соціальному контексті  та у сучасних реаліях. З'ясовано, якщо біографічні дослідження та роботи є переконливими, достовірними, фактично та інформаційно всебічними, то вони однаковою мірою стосуються як наукової (професійної), так і частково художньої біографії, індивідуального контенту особистості. Закцентована увага на професію, характер, диспозицію, продуктивність, ментальний і внутрішній світ людини. Висвітлені наукові надбання відомих педагогів та педагогічних діячів. Зосереджена увага на необхідності виокремити аспекті особливості  місця, яке займають автобіографічні матеріали та меморіальні спогади знаних педагогів для розкриття їх значення для розвитку історії педагогіки. Розкрито значення праці Русової «Мої спомини», Олександра  Барвінського «Спомини з мого життя», М. Драгоманова «Австро-руські спомини (1867-1877)», А.Макаренка «Мої педагогічні погляди», Ступариа к Б. «З порога вічності». На тлі аналізу розкриваються чинники світоглядного формування особистості, родинного і соціокультурного середовища, суспільної думки  та зміст, етапи, напрями, інші аспекти їх наукової, організаційно-педагогічної, культурно-просвітницької, державницької діяльності. Наголошено на те, що через призму особистих контактів спогади проливають світло на життєдіяльність визначних діячів, педагогів, просвітян, інтелектуалів.