ÇOCUKLUK DÖNEMİ OBEZİTESİNİN YÖNETİMİNDE HEMŞİRENİN ROLÜ - Rana Yiğit (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2011)
Çocukluk dönemi obezitesinin önlenmesi ve tedavisinde ilk adım, sorunun tanınması ve kabul edilmesidir. İkinci adım çocukların doğru alışkanlık kazanmalarında önemli olan ebeveyn eğitimidir. Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri'nde çalışan hemşirelerin, çocuğu beş yaşından önce en az on iki kere değerlendirme olanağı bulunmaktadır. Bu süre hemşireler için ebeveynlerinobezite ile ilgili bilgi ve algılarlarını değerlendirmek ve girişimlerde bulunmak için uygun zamandır. Çalışmalar annelerin obezite ile ilgili bilgi ve algılarının uygun olmadığını göstermektedir. Hemşireler ebeveynlere obezitenin ne olduğu ve büyüme eğrileri ile ilişkisi hakkında eğitim vermede anahtar rol oynarlar. Bu eğitime çocuk doğduğunda başlanır ve sağlıklı çocuk ziyaretleri sırasında devam edilir. Çocukların yeme alışkanlıkları ve besin tercihleri yaşamın erken dönemlerinde öğretilmektedir. Hemşireler çocuklukdönemi obezitesinden korunma ve tedavi edilmesinde çevresel etmenleri değiştirme ve uygun hale getirmede önemli sorumluluklara sahiptirler