Impactul terapiei imunomodulatoare în tratamentul complex al tuberculozei pulmonare rezistente - Eugenia Cula; Alexandru Ivanoglo; Adriana Niguleanu; Evelina Lesnic; Serghei Ghinda; Larisa Procopişin (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
În studiu au fost înrolați 63 pacienţi cu tuberculoză pulmonară rezistentă, divizați în 2 eşantioane comparabile conform diagnosticului şi severității bolii: 1 - eşantionul martor - 31 pacienţi, care au administrat tratament antituberculos, 2 - eşantionul de studiu - 32 pacienţi, care au urmat concomitent cu tratamentul standard şi Mellozan. Au fost evaluată influenţa medicamentului Mellozan asupra evoluţiei indicatorilor reactivităţii imunologice. Includerea medicamentului Mellozan în tratamentul complex a influenţat pozitiv evoluţia indicatorilor reactivităţii imunologice la pacienţii cu forme de tuberculoză pulmonară rezistentă, datorită efectelor sale imunomodulatoare şi de detoxifiere.