МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ФОРМУВАННЯ ПРАЦЕОХОРОННОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ МЕХАНІЧНОЇ ІНЖЕНЕРІЇ - Софія Дембіцька (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2020)
Статтю присвячено дослідженню методологічних підходів формування працеохоронної компетентності майбутніх фахівців механічної інженерії. Необхідність формування працеохоронної компетентності майбутніх фахівців механічної інженерії в процесі професійної підготовки визначена зростаючими вимогами до кваліфікації працівників машинобудівної галузі. Крім того, питання безпечних умов праці набуває особливої актуальності з огляду на створення нових суспільних відносин, впровадження європейських стандартів щодо умов праці. Проведений аналіз наукових досліджень показує, що в процесі підготовки фахівців механічної інженерії спостерігається певна невизначеність, в результаті чого традиційні підходи щодо викладання фахових та працеохоронних дисциплін є недостатньо результативними та не впливають на формування високого рівня працеохоронної компетентності. У процесі проведеного дослідження виокремлені та обґрунтовані такі методологічні підходи: компетентнісний, системний, синергетичний, особистісно-діяльнісний, аксіологічний та ресурсний. Це дозволить у процесі створення структурно-функціональної моделі формування працеохоронної компетентності студентів машинобудівних спеціальностей обрати саме ті інструменти, які доречно використовувати при підготовці здобувачів вищої освіти інженерних спеціальностей. Потреба комплексного підходу до проблеми дослідження визначається необхідністю отримання максимально значущих результатів удосконалення фахової підготовки в закладах вищої освіти. У межах кожного підходу визначені умови, які необхідно врахувати при розробці структурно-функціональної моделі формування працеохоронної компетентності студентів машинобудівних спеціальностей та організації педагогічного експерименту. Перспективи подальших досліджень ми вбачаємо у визначені організаційно-педагогічних умов формування працеохоронної компетентності майбутніх фахівців механічної інженерії