ASPECTE ETICE ŞI PSIHOLOGICE ÎN NEOPLASME CU SINDROM DE COMPRESIUNE MEDIASTINALĂ LA COPIL - Augustin Ierimia; Alexandru G. Dimitriu; Alexandru Ierimia (Amaltea Medical Publishing House, 2010)
Tulburările psihologice precum anxietatea, depresia sau insomnia sunt comune copiilor diagnosticaţi cu neoplasme cu sindrom de compresiune mediastinală şi prezic înrăutăţirea calităţii vieţii lor. Scopul lucrării este de a sublinia principalele aspecte legate de tulburările psihologice întâlnite la pacienţii cu boală Hodgkin, limfom malign non-Hodgkin sau leucemie limfoidă conică cu sindrom de compresiune mediastinală, cât şi evidenţierea rolului deosebit de important al aplicării principiilor fundamentale de etică medicală, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor studiaţi. 60 de copii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 17 ani au fost urmăriţi pe o perioadă de 5 ani. Cele mai frecvente tulburări psihologice întâlnite la pacienţii diagnosticaţi cu sindromul de compresiune mediastinală au fost: depresia, anxietatea, panica patologică, insomniile, delirul, anorexia şi foarte rar, ideile de suicid. S-a remarcat că aceste tulburări au infl uenţat în mod negativ capacitatea decizională a copiilor şi adolescenţilor, referitor la consimţământul informat pentru stabilirea atitudinii terapeutice ideale. Succesul măsurilor etice în întâlnirile de zi cu zi ale medicului oncolog cu pacienţii, a depins de capacitatea acestuia de a lua în consideraţie nevoile fi zice, emoţionale şi sociale ale pacienţilor.