Edytorial: Rodzina w mediach - Małgorzata Łosiewicz; Anna Ryłko-Kurpiewska (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2020)
Dyskurs na temat rodziny toczy się w mediach już od dawna, nieustannie skłaniając do dyskusji na temat sytuowania wartości. Rozwój technologii komunikacyjnych i nowych kanałów komunikacji sprawia, że rośnie siła społecznego oddziaływania mediów, która wpływając na życie rodziny, niejednokrotnie warunkuje rozumienie jej istoty i funkcjonowania. Sytuacja ta skłania do krytycznej oceny pozytywnych i negatywnych stron zjawiska respektującej stan aktualnych badań oraz interdyscyplinarnej wiedzy. Przestrzenią dla tych, jakże ważnych i społecznie użytecznych, analiz stają się właśnie "Horyzonty Wychowania" jako czasopismo naukowe od wielu lat prezentujące akademicką refleksję na temat kondycji współczesnego człowieka w świetle wiary, nowych wyzwań społecznych, technologicznych i wychowawczych...