ФАКТОРИ ПРЕДИКЦІЇ СТРАНГУЛЯЦІЇ У ДІТЕЙ ЗІ СПАЙКОВОЮ КИШКОВОЮ НЕПРОХІДНІСТЮ - М. Мельниченко; А. Квашніна (Bukovynian State Medical University, 2020)
Вступ. Спайкова кишкова непрохідність (СКН) є однією з основних причин ургентних хірургічних втручань у дітей. За даними різних авторів, частота СКН залишається високою (у 2-6 % дітей після абдомінального хірургічного втручання), не зважаючи на впровадження мініінвазивних технологій та сучасних засобів профілактики. Мета дослідження: покращення результатів лікування хворих з СКН шляхом виявлення факторів предикції странгуляції для визначення показань до термінового хірургічного втручання. Матеріали та методи дослідження. Було проаналізовано прогностичну цінність клініко-анамнестичних та параклінічних ознак у 89 дітей з СКН, які патогенетично можуть бути пов'язані із наявністю странгуляції. З них у 75,3 % (67) хворих спостерігався обтураційний характер непрохідності, у 24,7 % (22) - странгуляційний. Аналіз проводився з використанням таблиць спряженості за допомогою критерію χ2 Пірсона. Зв'язок вважали за достовірним при р<0,05. Результати дослідження. Визначено 8 ознак, які продемонстрували наявність статистично достовірного зв'язку із странгуляційним характером непрохідності, серед яких найбільшу прогностичну цінність (р ≤ 0,001) мали позитивні перитонеальні ознаки (χ2=15,256), наявність вільної рідини у черевній порожнині при ультразвуковому моніторингу малого тазу (χ2=13,777) та у вигляді міжпетельного випоту (χ2=6,473). Визначені у результаті дослідження ознаки можуть бути швидко та доступно отримані при первинному огляді пацієнта та дозволяють ефективно оцінити вірогідність странгуляційної непрохідності та, відповідно, допомогти у прийнятті клінічного рішення. Висновки. Для своєчасної діагностики незворотних змін стінки кишечника при странгуляційної непрохідності ультразвукове дослідження органів черевної порожнини необхідно виконувати одразу при звертанні або госпіталізації дитини з СКН, щоб уникнути пошкодження кишечнику внаслідок странгуляції та розвиток перитоніту. Наявність 2-х або більше з визначених прогностичних факторів (89,5 %) у дітей з СКН має «сильний» зв'язок із наявністю странгуляції (КСП=0,627), що може бути розглянуте як показання до екстреного хірургічного лікування.