ШЛЯХИ ПОКРАЩЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ЕХІНОКОККОЗА ПЕЧІНКИ - F. G. Nazyrov; A. M. Shamsiev; O. D. Eshonhodjaev; K. E. Rakhmanov; S. S. Davlatov (Bukovynian State Medical University, 2018)
Аналіз науково-медичної та патентної документації свідчить про те, що в доступній нам літературі відсутнє визначення показань до використання того чи іншого способу операції з урахуванням різних факторів, що впливають на результати лікування. Мета дослідження. Підвищити ефективність хірургічного лікування пацієнтів з ехінококозoм печінки на основі оцінки стану печінки і вибору оптимального оперативного втручання. Матеріал дослідження. В основу роботи покладено досвід хірургічного лікування 240 хворих на ехінококоз печінки різної локалізації, оперованих в клініці СамМІ з 2009 по 2017 рр. До контрольної групи включені 117 (48,7%) хворих, оперованих в 2009-2012 рр. До основної групи увійшли 123 (51,3%) хворих, оперованих в 2013-2017 рр. Результати дослідження. У контрольній групі хворих відзначали інтраопераційні ускладнення такі як, анафілактичний шок (0,8%) і кровотечі (1,7%). У порівнянні з 2009-2012 рр., частота післяопераційних ускладнень знизилася з 13,7 до 4,1%. В основній групі хворих летального виходу не було, у контрольній групі померло 2 (1,7%) хворих. З 209 хворих, обстежених у віддалені терміни, рецидив ехінококозу відзначений у 11 (5,3%). Висновки. Бальна оцінка факторів, що впливають на вибір операції у хворих на ехінококоз печінки, дозволяє вибрати оптимальний спосіб ехінококкектомія з урахуванням індивідуальних особливостей організму і поліпшити результати лікування.