Význam kategorie cíle a kompetence pro vzdělávací koncepce - J. Skalková (Czech Pedagogical Society, 2006)
Studie objasňuje kategorii cíle vzdělávání a cílové orientace z hlediska pojetí celého výchovně-vzdělávacího systému. Dále pak rozvíjí tuto problematiku ve filozoficko-antropologických souvislostech. Podobně kategorie kompetence je podrobně analyzována z hlediska školského systému a osobnosti vychovávaného. Je při tom zohledněn širší společenský kontext, podmínky učící se a globalizující se společnosti.