هنجاریابی سرعت دست نویسی دانش آموزان پایه دوم تا پنجم مدارس ابتدایی شهر تهران - عطیه جوان تاش; نوید میرزاخانی; زهرا پاشازاده (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه و اهداف کند نویسی یکی از مشکلات بزرگ دانش آموزان در سنین مدرسه می باشد. این دانش آموزان اغلب جهت بررسی و درمان به مراکز کاردرمانی ارجاع داده می شوند. و از آنجا که تا به امروز معیاری از سرعت دست نویسی دانش آموزان در سیستم نوشتاری ایران وجود ندارد، هدف از این پژوهش ثبت هنجاری از سرعت دست نویسی دانش آموزان تهران می باشد. مواد و روش ها مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی - مقطعی می باشد. جامعه ی مورد مطالعه شامل 400 دانش آموزان پایه ی دوم تا پنچم ابتدایی 20 مدرسه ی شهر تهران می باشد. که می بایست متنی را که در بالای برگه ی آنها چاپ شده بود را با سرعت معمولی خود در خطوط نوشتاری پایین برگه ، درمدت 5 دقیقه رونویسی می کردند. سپس برگه ها جمع آوری شده و جهت اثبات interrater reliability تعداد حروف نوشته در هر برگه توسط دو ارزیاب شمارش شد و میانگین و هنجار هر پایه بدست آمد. جهت اثبات construct validity ، از آموزگاران در خواست شد به120 دانش آموز ی که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند ، به عنوان کند نویس ، نرمال یا تند نویس امتیاز دهند. و این امتیازات با امتیاز کسب شده از آزمون سنجش سرعت دست نویسی مقایسه شد. یافته ها بر طبق یافته ها50 درصد دانش آموزان مورد مطالعه دختر و 50 درصد دانش آموزان پسر بودند و  75 درصد آنها در مدارس دولتی و 25 درصد آنها در مدارس غیر دولتی مشغول به تحصیل بودند و همچنین 80 درصد دانش آموزان مورد مطالعه راست دست و 20 درصد دانش آموزان چپ دست بودند. بحث و نتیجه گیری نتایج نشان داد که سرعت دست نویسی با بالا رفتن پایه ی تحصیلی بیشتر می شود و بیشترین افزایش در پایه ی پنجم دیده شد. . یافته ها نشان داد آزمون سنجش سرعت دست نویسی از پایایی(000/0= P ، 1= r)اعتبار (000/0= P ، 798/0= r) بالایی برخوردار است.