Особливості формування життєвих компетентностей у навчально-виховному процесі початкової школи - Krystyna Shevchuk (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2015)
Стаття присвячена актуальній проблемі сучасної педагогічної парадигми - формування у молодших школярів ключових компетентносте. Використання даного терміну у науковому обігу зумовлено вимогами оновленого Державного стандарту, що орієнтує педагогічну науку і практику на виховання в учнів початкової ланки освіти відповідного життєвого досвіду, індивідуальної системи ціннісних орієнтацій та ставлень. Акцентовано увагу на актуальності окресленого феномену у педагогічній освіті сьогодення. Розглянуто особливості формування життєвих компетенцій у дітей молодшого шкільного віку, що зумовлюються сенситивністю даного вікового періоду, домінантним видом діяльності, диференційованим підходом до класифікації компетентносте, специфікою формування ключових предметних компетентносте. Зроблено висновок про необхідність та механізми формування життєвих компетенцій в учнів початкової школи.