نسبت ضخامت پوست قدام ریشه بینی به طول استخوان بینی در سونوگرافی غربالگری جنینی سه ماهه دوم بارداری - امیرحسین هاشمی عطار; نرگس افضلی; سعید نقیبی; مهرنوش معمار (Mashhad University of Medical Sciences, 2017)
مقدمه: ناهنجاری‌های کروموزومی، عامل بیش از ۸۰-50% سقط‌ها و علت ۴-۲۸% تمام عقب‌ماندگی‌های ذهنی می‌باشند. استاندارد طلایی تشخیصی برای این بیماری‌ها تعیین کاریوتایپ جنین با روش‌های نمونه‌گیری از جفت یا آمنیوسنتز می‌باشد. از آنجایی که این روش‌ها تهاجمی بوده و حداقل 1% در بردارنده خطر سقط می‌باشند، در سال‌های اخیر تست‌های غربالگری مختلف بر مبنای شاخص‌های سونوگرافیک و بیوشیمیایی، جهت شناسایی افرادی که نیاز به این اقدامات تهاجمی دارند، معرفی و اجرا شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین نسبت ضخامت پوست قدام ریشه بینی به طول استخوان بینی در سونوگرافی جنین های سه ماهه دوم بارداری انجام شد. روش‌کار: این مطالعه تحلیلی- توصیفی مقطعی در سال 1394 بر روی ۵۰۰ زن سالم باردار تک قلو در هفته‌های 26-۱۵ بارداری انجام شد. اندازه‌گیری‌های ضخامت پوست قدام ریشه بینی و طول استخوان بینی در سطح نیمرخ کامل صورت جنین در سونوگرافی انجام گرفت. مقادیر فوق در جدول آماری ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS (نسخه ۲۲) و Statistica (نسخه ۱۰) انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی‌دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: متوسط پوست قدام ریشه بینی از 47/0±23/2 میلی‌متر در هفته ۱۵ بارداری تا 9/0±32/4 میلی‌متر در هفته ۲۶ بارداری افزایش یافت (001/0=p). متوسط طول استخوان بینی از 17/0±4 میلی‌متر در هفته ۱۵ تا 56/0±35/8 میلی‌متر در هفته ۲۶ بارداری افزایش یافت (001/0=p). یک ارتباط خطی بین پوست قدام ریشه بینی و طول استخوان بینی با سن بارداری وجود داشت. متوسط نسبت ضخامت پوست قدام ریشه بینی به طول استخوان بینی 078/0±5/0 بود که در طول این هفته‌ها ثابت بود (89/0=p). نتیجه‌گیری: سن بارداری، سن مادر و جنس جنین تأثیری بر روی نسبت ضخامت پوست قدام ریشه بینی به طول استخوان بینی ندارند (05/0