INFLUENCE OF COMPLEMENTARY SPORT TRAINING DURING THE TRANSITION PERIOD OVER THE REACTION TIME AND COORDINATION FOR FEMALE BASKETBALL PLAYERS - Dan Mihai GHERŢOIU; Cosmin Mihai MOCA (Cluj University Press, 2019)
Introduction. Basketball is a dynamic team sport that involves a pattern of intermittent dynamic and skilled movement activities that are governed by the reaction time and coordination level of the player. Objectives. The aim of this paper was to determine if the use of complementary sport training (tennis) during the transition period influences the reaction time and the coordination coefficient of young female basketball players, measured using the MGM-15 jumping carpet. Materials and Methods. The participants in this study were female basketball players (N = 14), aged from 11 to 12 years that underwent two measurements: the jumping reaction time test and the coordination coefficient test (EVC) using the MGM-15 carpet before and after a transition period. Results. There was a significant difference between the initial and final measurement for both the reaction time and EVC variable. Conclusion. The reaction time and the coordination coefficient were decreased by the transitional period of complementary sport training. REZUMAT. Influența unui sport complementar în perioada de tranziție asupra timpului de reacție și al coordonării la jucătoarele de baschet. Introducere. Baschetul este un sport de echipă care implică un model de mișcări dinamice intermitente care sunt guvernate de timpul de reacție și nivelul de coordonare al jucătorilor. Obiective. Scopul acestei lucrări a fost de a determina dacă folosirea unui sport complementar (tenis) in perioada de tranziție influențează timpul de reacție și coeficientul de coordonare a unor jucătoare tinere de baschet folosind covorul de sărituri MGM-15. Materiale și metode. Participantele în studiu au fost jucătoare de baschet (N=14) cu vârste cuprinse intre 11 și 12 ani la care au fost măsurate timpul de reacție în săritură și testul coeficientului de coordonare (EVC) folosind covorul de sărituri MGM-15 înainte și după perioada de tranziție. Rezultate. A existat o diferență semnificativă între măsurătorile inițiale și cele finale atât pentru timpul de reacție cât și pentru variabila EVC. Concluzie. Timpul de reacție și coeficientul de reacție au scăzut prin folosirea în perioada de tranziție a unui sport complementar. Cuvinte cheie: baschet, timp de reacție, coordonare, perioadă de tranziție, antrenament tenis.