SINDROMUL STEVENS-JOHNSON (SSJ) ŞI NECROLIZA TOXICĂ EPIDERMALĂ DE ETIOLOGIE MEDICAMENTOASĂ - Dalia Dop; Desdemona Stepan; Cristian Gheonea; Elena Carmen Niculescu (Amaltea Medical Publishing House, 2016)
Sindromul Stevens-Johnson (SSJ) şi necroliza toxică epidermală (NTE) sunt afecţiuni rare care apar după administrarea medicamentelor cu risc. Ambele reprezintă grade de severitate ale aceleiaşi afecţiuni şi sunt considerate urgenţe medicale, deoarece sunt potenţial letale. Sunt caracterizate prin sensibilitate cutaneomucoasă, eritem, necroză şi dezlipire buloasă similar arsurilor extinse. În continuare vă prezentăm 3 cazuri de SSJ/NTE a căror etiologie a fost, probabil, medicamentoasă (Paracetamol, Atomoxetinum, Sulfamethoxazolum + trimethoprinum), cu refacere totală după administrarea de imunoglobuline intravenos.