Deguonies įsotinimo šlaunies raumenyje ir širdies funkcinių rodiklių kaita atliekant pakopomis didinamą krūvį veloergometru - Birutė Miseckaitė; Vytautas Poškaitis; Kristina Poderytė; Alfonsas Vainoras; Julija Andrejeva; Jonas Poderys (Lithuanian Sports University, 2018)
Tyrimo tikslas - išsiaiškinti, ar audinių infraraudonosios spektroskopijos metodu registruojami rodikliai leidžia tiks- liau vertinti širdies ir kraujagyslių sistemos funkcinę būklę, t. y. centrinių ir periferinių, kraujotakos rodiklių kitimo sąsajas veloergometrinio krūvio metu. Tirti 27 savanoriai sveiki vyrai: amžius -32,7 ± 1,8 m.; ūgis - 180,9 ± 0,03 cm; KMI - 25,3 ± 0,6. Tiriamieji tu- rėjo atlikti pakopomis didinamą veloergometrinį krūvį, kurio metu registruojama elektrokardiograma, matuojamas arterinis kraujospūdis ir deguonies įsotinimas šlaunies raumenyje (m. vastus lateralis). Tyrimo rezultatai parodė, kad registruojama deguonies įsotinimo kaita priklauso nuo ﬁ zinio krūvio sunkumo. De- guonies įsotinimo kaitos vertinimas atliekant pakopomis didinamą krūvį veloergometru rodo periferinių kraujagyslių vazodilatacijos ar vazokonstrikcijos efektus. Didinant ﬁ zinio krūvio intensyvumą iki tol, kol tiriamasis nebepajėgia jo atlikti, deguonies įsotinimo kreivės kinta priklausomai nuo tiriamojo funkcinio parengtumo. Tarp didesnio darbin- gumo tiriamųjų nebuvo užregistruota reikšmingų elektrokardiogramos ST segmento depresijos pokyčių, o deguonies įsotinimo kreivė, atliekant pakopomis didinamą krūvį, vis krito. Tarp mažesnį krūvį tegebėjusių atlikti tiriamųjų deguonies įsotinimo kreivė pradžioje krito, o kilti pradėjo tada, kai krūvis pasidarydavo tiriamajam per sunkus, ir elektrokardiograma užﬁ ksuodavo reikšmingą ST segmento depresijos didėjimą. Taigi deguonies įsotinimo kreivės kilimas (antra fazė) rodo širdies darbingumo ribą. Apibendrinant galima teigti, kad infraraudonosios spektroskopijos metodu registruojami rodikliai leidžia tiksliau vertinti širdies ir kraujagyslių sistemos funkcinę būklę, t. y. centrinių ir periferinių, kraujotakos reguliavimo rodiklių sąsajas. Raktažodžiai: darbingumas, širdies ir kraujagyslių sistema, deguonies įsotinimas.