Maksiller santral kesici dişin flepsiz cerrahi teknik, zirkonyum abutment ve tam seramik kron ile estetik rehabilitasyonu - Dilek Pinar Senyilmaz (Cumhuriyet University, 2011)
Maksiller santral keser dişin estetik rehabilitasyonu zorlu olabilir. Güvenilir ve başarılı bir sonuç elde etmede, uygun cerrahi model ve sistematik protetik yaklaşım kritiktir. Günümüzde, dental materyal teknolojisindeki hızlı gelişmeler, zirkonyum-oksit abutmentlar ve tam seramik sistemlerin tanıtımına da olanak sağladı. Bu vaka sunumunda, flepsiz cerrahi teknik ile sert ve yumuşak doku yapısının korunması, bununla birlikte, geçici ve daimi restorasyonlar ile estetik, marjinal ve biyolojik olarak uyumlu, hasta için uzun dönemli protetik tedavinin elde edilmesi anlatılmaktadır. 57 yaşında bayan hasta, maksiler sol 1. keser dişin tedavisi için kliniğimize başvurdu. Konvansiyonel yöntemlerle tedavi edilemeyen diş çekilerek, bu bölgeye, flepsiz cerrahi ile hedef servikal marjinin 2 mm. altında olacak şekilde, 4.1 mm. çapında kemik seviyesi implant yerleştirildi. İyileşmeyi takiben, doğal ve estetik gingiva konturların elde edilmesi için geçici vidalı abutment ve akrilik restorasyon uygulandı. Daimi restorasyon için ise zirkonyum abutment ve lityum-disilikat tam seramik porselen hazırlandı. Flepsiz cerrahi teknik ile beraber, yumuşak dokuların şekillenmesi amacıyla kullanılan geçici restorasyon, zirkonyum-oksit abutment ve tam seramik porselen ile multidisipliner tedavi yaklaşımı, estetiğin önemli olduğu bölgelerde mükemmel sonuçlar elde edilmesinde yararlı olabilir.