Problematika lidské agresivity v zrcadle manipulace a poslušnosti vůči autoritě - Stanislav Bendl (Czech Pedagogical Society, 2017)
Stať pojednáva o manipulaci a s ní spojené lidské agresivite na pozadí Milgramových experimentů s poslušností vůči autorite. Snaží se ukázat, kam až je človek schopen ve své agresivite zajít, pokud k tomu dostane od autority příkaz. Ptá se, co je základem ochoty poslouchat, analyzuje podmínky, za jakých se mění míra poslušnosti. Usiluje o porozumění faktorům, které přesvědčí jedince, aby se vzdal své nezávislosti a stal se dobrovolným zástupcem systému. Článek se dotýká obecných otázek kázně a zdůrazňuje porozumění kontextu, ve kterém se kázeň uplatňuje.