Yetersizlikten Kaçınma Çabası Ölçeğinin Türkçeye Uyarlama Çalışması - Zeynep Pekin; Mehmet Engin Deniz (Istanbul Kültür University, 2023)
Bu araştırmanın amacı, Yetersizlikten Kaçınma Çabası Ölçeğinin Türkçeye uyarlama çalışmasının yapılmasıdır. Veriler uygun örnekleme metoduyla Yeditepe Üniversitesi öğrencilerinden toplanmıştır. Araştırma dört aşamada gerçekleştirilmiştir. Dil geçerliği (Çalışma I, n=77), AFA (n=221) ve DFA (n=220) aracılığıyla yapı geçerliği (Çalışma II), uygunluk geçerliği (Çalışma III, n=441) ve güvenirlik (Çalışma IV, n= 441) çalışmaları yapılmıştır. AFA ve DFA sonuçlarına göre, Türkiye örnekleminde orijinal ölçekte olduğu gibi iki faktörlü yapı desteklenmiştir. 27 madde toplam varyansın %50'sini açıklamıştır. Uyum indeksleri, iyi model uyumuna karşılık gelmiştir. Ölçeğin öz-anlayış ve sosyal karşılaştırma ile arasındaki korelasyonların anlamlı olduğu görülmüştür. Ayrıca güvenirlik çalışmalarının bulgularına göre, ölçeğin yüksek düzeyde güvenilir olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, Yetersizlikten Kaçınma Çabası Ölçeğinin Türkiye'de psikologlar, psikolojik danışmanlar gibi uygulayıcılar ve araştırmacılar tarafından kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu bulunmuştur.