Ensenyar ciències a l'ESO - Joan Aliberas Maymí (Universitat Autònoma de Barcelona, 2008)
La realitat a les aules de secundària ha canviat tant que requereix repensar moltes de les idees implícites que hi ha darrera de la nostra activitat docent. Es proposa optar per una classe de ciències que proporcioni noves maneres de mirar el món i d'actuar-hi, que tingui en compte els aspectes emocionals de l'aprenentatge, que aprofiti la potència del treball en equip, i que desenvolupi en els alumnes capacitats d'autoregulació dels aprenentatges. Totes aquestes característiques són compatibles amb una organització de les activitats en forma de cicle d'aprenentatge.