Inhibitorii PCSK9 - un nou medicament cu efect de reducere a lipidelor - Carolina Dumanschi (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Hiperlipidemia este un factor de risc bine stabilit pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Prin prevenirea distrugerii receptorilor LDL, nivelurile de LDL-C pot fi reduse cu 50% -60% peste cele obținute numai prin terapia cu statine. PCSK9 este o proprotein-сonvertază, care este implicată în degradarea receptorilor de lipoproteine cu densitate mică (LDL) în ficat. Mutațiile din gena PCSK9 determină hipercolesterolemie familială la un subgrup de pacienți prin reducerea numărului de receptori LDL de pe suprafața hepatocitelor. În schimb, alte mutații PCSK9 au ca rezultat concentrații neobișnuit de scăzute ale colesterolului LDL plasmatic și un risc redus de boală aterosclerotică. Blocarea activității PCSK9 cu anticorpi monoclonali reduce degradarea receptorilor LDL și crește degajarea colesterolului LDL. Injectarea de anticorpi specifici PCSK9 suprimă concentrațiile de LDL-colesterol timp de câteva săptămâni.