Cestou výtvarného umění ke společenským a technickým vědním oborům - Z. Ištvanová (Czech Pedagogical Society, 2008)
Záměrem disertační práce Cestou výtvarného umění ke společenským a technickým vědním oborům je především socializace výtvarného umění. Důležitou součástí projektu je zkoumání existence či možností zavádění tzv. doplňujících aktivizujících mezioborových galerijních programů, jejichž cílem je oslovení případných zájemců o výtvarné umění přes jejich vlastní studijní obor či profesní zaměření. Výzkum zohledňuje společenské a technické vědní obory, u kterých existují návaznosti na projekty současného výtvarného umění. Práce čerpá z výsledků orientačního dotazníkového průzkumu situace v oblasti vnímání a rozumění výtvarnému umění, provedeného v roce 2005 u studentů na vybraných fakultách vysokých škol v Brně, a dále z dotazníkového průzkumu provedeného u návštěvníků vybraných galerií v České republice v letech 2006-2007.