EVALUARE EPIDEMIOLOGICĂ ŞI PSIHO-SOCIALĂ A COPILULUI OBEZ - STUDIU PROSPECTIV - Oana Elena Iaru; Raluca Maria Vlad; Marina Popov; Roxana Andrei; Irina Dijmărescu; Daniela Păcurar; Dumitru Orăşeanu (Amaltea Medical Publishing House, 2016)
Obiectiv. Studiul de faţă şi-a propus evaluarea unor parametri epidemiologici şi psiho-sociali într-un eşantion de copii supraponderali şi obezi spitalizaţi pentru diverse patologii. Durata studiului a fost de 12 luni. Material şi metodă. S-a efectuat un studiu prospectiv, fiind incluşi 78 de copii (6-18 ani) supraponderali (IMC peste percentila 85) şi obezi (IMC peste percentila 95). Criteriul de excludere din studiu a constat în prezenţa unei patologii corelate cu obezitatea secundară. S-a aplicat un chestionar complex care a cuprins factorii de risc familiali şi personali, evaluarea psihologică şi evaluarea calităţii vieţii conform chestionarului PedsQL. Pentru fiecare pacient s-a efectuat evaluare clinică, a parametrilor de laborator şi imagistică (ecografie abdominală). Rezultate. Dintre copiii incluşi în studiu, 55 au un părinte supraponderal şi 15 au ambii părinţi cu exces ponderal. Ancheta alimentară a dezvăluit greşeli alimentare în rândul a 65 de pacienţi (83,3%). Timpul mediu zilnic alocat televizorului şi calculatorului este crescut (5,7 ore/zi) comparativ cu timpul alocat activităţii fizice acasă şi la şcoală (0,57 ore/zi). Concluzii. Obezitatea a fost asociată cu riscul familial, erori în programul şi conţinutul alimentaţiei, timpul scăzut alocat activităţii fizice şi timpul prelungit petrecut în faţa calculatorului sau televizorului. Aceste repere trebuie avute în vedere în programele profilactice şi curative ale acestei patologii.