Значення поліморфізму тол-подібного рецептора-2 в розвитку сенсибілізації до кліщів домашнього пилу в дітей із атопічним дерматитом - O.V. Mozyrska (Group of Companies Med Expert, LLC, 2022)
Атопічний дерматит являє собою хронічне рецидивне запальне захворювання шкіри, яке уражує 5-20% дітей. Повітряні алергени, що походять із кліщів домашнього пилу, можуть викликати атопічний дерматит. TLR2 відіграють важливу роль у розпізнаванні алергенів кліщів домашнього пилу. Мета - вивчити поширення сенсибілізації до кліщів домашнього пилу в дітей з атопічним дерматитом; визначити роль поліморфізму TLR2 rs4696480 в обумовленні розвитку чутливості до кліщів домашнього пилу. Матеріали та методи. Залучено 100 хворих на атопічний дерматит. Генотипування поліморфізму TLR2 rs4696480 проведено за допомогою полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі. Вимірювання sIgE до пилових кліщів виконано методом Вестерн-блот за протоколом виробника («Simesta-Medivis», Україна-Німеччина). Результати. Сенсибілізація до кліщів домашнього пилу відмічалася в 48% дітей. Діти з підвищеним рівнем специфічного IgE до пилових кліщів мали достовірно вищий індекс SCORAD порівняно з хворими без сенсибілізації (p<0,001). У групі дітей, сенсибілізованих до кліщів домашнього пилу, відмічалися достовірно вищі показники загального IgE (p<0,001) і триваліший перебіг захворювання (p<0,05). Не виявлено статистично значущої різниці в розподілі генотипів залежно від наявності сенсибілізації до пилових кліщ (ВШ=1,250 (0,481-3,245) для АА та АТ; ВШ=2,125 (0,715-6,315) для АА та ТТ). Висновки. Отже, чутливість до пилових кліщів серед дітей з атопічним дерматитом становить 48%. Наявність чутливості до кліщів домашнього пилу впливає на тяжкість захворювання. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків, дітей. Автор заявляє про відсутність конфлікту інтересів.