تأثیر پماد هایپریکوم پرفوراتوم (پرفوران) بر بهبودی زخم و درد اپی‌زیاتومی - کتایون وکیلیان; زینب علیزاده; پگاه مطوری پور; هانیه عباسی نیا (Mashhad University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه: اپی‌زیاتومی شایع‌ترین برش جراحی پرینه در حین زایمان واژینال است ومانندهر برشدیگرخطراتیدارد. یکی از عواملی که اخیراً در بهبود زخم اپی‌زیاتومی مورد توجه زیادی قرار گرفته است، کاربرد گیاهان دارویی است. عصاره هایپریکوم پرفوراتوم باعث مهار آراشیدونیک اسید A و آنزیم سیکلواکسیژناز و کاهش التهابودرد می‌شود. همچنین عصاره این گیاه به عنوان یک داروی ضدعفونی کننده برای زخم‌های جراحی به کار رفته است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تعیین تأثیر پماد پرفوران در بهبود زخم اپی‌زیاتومی انجام شد. روش کار: اینمطالعةکارآزماییبالینی دو سوکور در سال 1394 برروی120زنتحتاپی‌زیاتومیبستریدر بیمارستان آموزشی طالقانی شهر اراک انجام شد.بیمارانبهطورتصادفیبه دوگروهمداخله(دریافت کننده پماد پرفوران)وکنترل(دریافت کننده پماد پلاسبو) تقسیم و هر گروه پماد را به صورت موضعی سه بار در روز به مدت 10 روزمصرف کردند.در فواصل زمانی قبل از مداخله، 5 و 10 روز بعد از مداخله، شدت درد با ابزار VAS و میزان بهبودی زخم با ابزار REEDA اندازه‌گیری شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون‌های کای اسکوئر و تی مستقل انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافتهها:بین دو گروه از نظر شدت درد پایه (9/0=p) و ظاهر اولیه زخم (97/0=p) قبل از مداخله تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت. در گروه مداخله شدت درددر روز پنجم بعد از مداخله (1/0=p) و میزان بهبودی زخم در روز پنجم (9/0=p) تفاوت معنی داری با گروه کنترل نداشت. اما شدت درد در روز دهم (004/0=p) و میزان بهبودی زخم در روز دهم (02/0=p) تفاوت آماری معنی‌داری با گروه کنترل داشت. افراد در گروه مداخله درد کمتر و بهبودی بیشتری از گروه کنترل داشتند. نتیجهگیری:پماد هایپریکوم پرفوراتوم می تواند به عنوان کاهشدهندهدردوتسریع کنندهالتیامبرش اپی‌زیاتومیاستفاده شود.