Koncentrinių pratimų poveikis raumenų nuovargiui ir pažeidai priklausomai nuo raumenų temperatūros ir tiriamojo lyties - Irina Ramanauskienė; Albertas Skurvydas; Saulė Sipavičienė; Dalia Mickevičienė; Laura Daniusevičiūtė; Vitas Linonis (Lithuanian Sports University, 2018)
Tyrimo tikslas - nustatyti koncentrinių pratimų poveikį raumenų nuovargiui ir pažeidai priklausomai nuo raumenų temperatūros ir tiriamojo lyties. Tiriamųjų kontingentą sudarė 19-23 metų moterys (n = 10) (ūgis - 166,4 ± 5,6 cm; kūno svoris - 56,2 ± 6,1 kg; riebalų masė - 17% (10,7 rieb. masė / kg) ir vyrai (n = 10) (ūgis - 177,8 ± 5,8 cm; kūno svoris - 78,2 ± 6,1 kg; riebalų masė - 7,5% (5,6 rieb. masė / kg), atrinkti atsitiktinės atrankos metodu. Ti- riamieji testuoti izokinetiniu dinamometru "Biodex Medical System PRO 3". Registruotas maksimaliosios jėgos momentas (MJM). Buvo atliekami kontroliniai matavimai (3 kartus tiesiant ir lenkiant koją per kelio sąnarį ﬁ ksuotu 180  o  / s greičiu) prieš krūvį, praėjus 10, 30, 60 min ir 24 h po jo. Koncentrinis krūvis - 50 blauzdos tiesimų ir lenkimų 180º / s greičiu, kai raumenys įprastinės temperatūros (ĮTR), pašildyti (tiriamieji 45 min kojas laikė šiltoje vonioje, kurios vandens temperatūra - 44 ± 1ºC (Sargeant, 1987) ir pašaldyti (tiriamieji du kartus po 15 min (darydami 10 min pertrauką) panardindavo kojas į šaltą vonią, kurios vandens temperatūra - 15 ± 1ºC (Eston, Peters, 1999). Tarp tyrimų buvo daroma ne mažesnė kaip mėnesio pertrauka. Vidinė raumenų temperatūra (pradinė ir iš karto po raumenų pašildymo bei pašaldymo, po koncentrinio krūvio) buvo matuojama adatiniu termometru. Kreatinkinazės (CK) aktyvumas kraujo serume nustatytas prieš krūvį ir praėjus 24 h po jo. Raumenų skausmas subjektyviai verti- namas balais po krūvio praėjus 24 h. Kreatinkinazės (CK) aktyvumas kraujo serume, praėjus 24 h po koncentrinio krūvio, reikšmingai padidėjo ir vyrų, ir moterų, palyginti su kontroline reikšme (p < 0,05), kai raumuo buvo įprastinės temperatūros, pašildytas ir pašaldytas. Nustatyta, kad moterų CK aktyvumas kraujo serume reikšmingai skiriasi, kai raumuo ĮTR ir pašaldytas, vyrų - ĮTR ir pašildytas (p < 0,05). Lyginant vyrų ir moterų CK aktyvumo kraujo serume įprastinės temperatūros raumenų reikšmes, praėjus 24 h po krūvio, nustatytas statistiškai reikšmingas skirtumas (p < 0,05). Tiek šildymas, tiek šaldymas prieš koncentrinį krūvį sumažino netiesioginį raumenų pažeidos simptomą - kreatin- kinazės kiekį kraujyje praėjus 24 h po krūvio, tačiau raumenų skausmo temperatūra nepakeitė. Pasyvus šildymas ir šaldymas nepakeitė nei vyrų, nei moterų raumenų nuovargio, atliekant koncentrinius pratimus vidutiniu greičiu. Raktažodžiai: blauzdos tiesiamieji ir lenkiamieji raumenys, raumenų pasyvus šildymas ir šaldymas, lytis.