KEMOTERAPİ ALAN MAMA VE GENİTAL ORGAN KANSERLİ HASTALARDA CİNSİYETE GÖRE YAŞAM KALİTESİ - Nuray Egelioğlu; Hülya Okumuş (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2007)
AMAÇ: Bu çalışma, kemoterapi tedavisi almakta olan meme ve genital organ kanseri tanısı almışkadın ve erkek hastaların yaşam kaliteleri arasında fark olup olmadığını incelemek amacıyla tanımlayıcıolarak yapılmıştır.GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışma 1 Nisan- 31 Aralık 2006 tarihleri arasında, İzmir' de bir ÜniversitesiHastanesinin Kemoterapi Ünitesi, Onkoloji Hastanesi ve Üroloji Servisi' nde kemoterapi alan, örneklemkriterlerine uyan 160 hasta ile yapılmıştır. Araştırmanın verileri Sosyo Demografik Özellikleri TanılamaFormu ve SF- 36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Kruskall Wallis,Mann Whitney U testi, t testi ve korelasyon analizi kullanılmıştır.BULGULAR ve SONUÇ: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre kadınların fiziksel 47.24 10.97 ve mental 40.41 7.97 sağlık yaşam kalitesi puan ortalaması, erkeklere 41.89 11.62, 37.19 8.09 göredaha yüksek bulunmuştur ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır. Ayrıca kadınlarınfiziksel ve mental sağlık yaşam kalitesi alt ölçek puan ortalamaları tüm alanlarda erkeklerden daha yüksekbulunmuştur ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır p