CONSIMŢĂMÂNTUL INFORMAT PENTRU ENDOSCOPIA GASTROINTESTINALĂ ÎN PEDIATRIE - Smaranda Diaconescu; Claudia Olaru; Nicoleta Gimiga; Gabriela Ciubotariu; V.V. Lupu; Anamaria Ciubara; Felicia Galoş; M. Burlea (Amaltea Medical Publishing House, 2013)
Consimţământul informat a devenit o componentă majoră, dar şi obligatorie în practica medicală contemporană, numeroase foruri şi publicaţii subliniind comandamentele sale etice şi psihologice, ca şi modalităţile de obţinere şi mai ales implicaţiile de ordin legal. Implicaţiile acestei proceduri în cazul pediatriei sunt complexe, câteodată confuze sau insuficient intelese. Astfel dacă în cazul consultului clinic sau al actelor medicale simple, consimţământul poate fi considerat implicit, în situaţia unor manevre provocatoare de disconfort psihic sau fizic, investigaţii invazive - în care este inclusă şi endoscopia sau acte terapeutice presupunând posibilitatea unor riscuri sau complicaţii, obţinerea unui consimtământ informat din partea parinţilor sau aparţinătorilor legali şi respectiv a unui acord (accept) din partea unui copil evoluat din punct de vedere intelectual, psihologic şi social devine mandatorie. Trebuie totuşi clarificate nuanţele nu numai semantice între consimţământ şi acord, ponderea fiecaruia din acestea în decizia finală, discernământul pacientului minor la diferite grupe de vârstă şi în egală măsură rolul şi locul medicului curant în astfel de circumstanţă.