Особливості функціонального стану вегетативної нервової системи у практично здорових чоловіків = Features of functional state autonomic nervous system in healthy men - T. M. Povetkina; E. A. Gozhenko; W. Zukow (Kazimierz Wielki University, 2015)
Povetkina T. M., Gozhenko E. A., Zukow W. Особливості функціонального стану вегетативної нервової системи у практично здорових чоловіків = Features of functional state autonomic nervous system in healthy men. Journal of Education, Health and Sport. 2015;5(3):335-344. ISSN 2391-8306. DOI: http://dx.doi.org/10.5281/zenodo.32298 http://ojs.ukw.edu.pl/index.php/johs/article/view/2015%3B5%281%29%3A335-344 https://pbn.nauka.gov.pl/works/657835 Formerly Journal of Health Sciences. ISSN 1429-9623 / 2300-665X. Archives 2011 - 2014 http://journal.rsw.edu.pl/index.php/JHS/issue/archive   Deklaracja. Specyfika i zawartość merytoryczna czasopisma nie ulega zmianie. Zgodnie z informacją MNiSW z dnia 2 czerwca 2014 r., że w roku 2014 nie będzie przeprowadzana ocena czasopism naukowych; czasopismo o zmienionym tytule otrzymuje tyle samo punktów co na wykazie czasopism naukowych z dnia 31 grudnia 2014 r. The journal has had 5 points in Ministry of Science and Higher Education of Poland parametric evaluation. Part B item 1089. (31.12.2014). © The Author (s) 2015; This article is published with open access at Licensee Open Journal Systems of Kazimierz Wielki University in Bydgoszcz, Poland and Radom University in Radom, Poland Open Access. This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution Noncommercial License which permits any noncommercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original author(s) and source are credited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. The authors declare that there is no conflict of interests regarding the publication of this paper. Received: 02.01.2015. Revised 18.01.2015. Accepted: 21.01.2015.   ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ ВЕГЕТАТИВНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ У ПРАКТИЧНО ЗДОРОВИХ ЧОЛОВІКІВ   FEATURES OF FUNCTIONAL STATE AUTONOMIC NERVOUS SYSTEM IN HEALTHY MEN   Т. М. Повєткіна1, О. А. Гоженко1, В. Жуков2 Povetkina T. M.1, Gozhenko E. A.1, Zukow W.2   1ДП «Український науково-дослідний інститут медицини транспорту МОЗ України», г. Одесса, Украина 1SE "Ukrainian Scientific-Research Institute of medicine transport of Ukraine», Odessa, Ukraine 2Wydział Kultury Fizycznej, Zdrowia I Turystyki, Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, Bydgoszcz, Polska 2Faculty of Physical Education, Health and Tourism, Kazimierz Wielki University, Bydgoszcz, Poland   Резюме   Вегетативний тонус і реактивність дають уявлення про гомеостатичні можливості організму, вегетативне забезпечення діяльності - про адаптивні механізми. Велику долю в генезі вазорегуляторних порушень відіграє дисбаланс вегетативного впливу на серцево-судинну систему, що проявляється переважанням активності симпатичного відділу вегетативної нервової системи та послабленням барорефлекторних впливів як у стані спокою, так і при виконанні навантажувальних тестів. Метою нашого дослідження було виявлення особливостей функціонального стану ВНС і нейрогуморальної регуляції у практично здорових чоловіків молодого віку. Матеріали и методи дослідження: В рамках дослідження обстежено 77 осіб середнього віку (26,36 ± 2,73 років). Проводили аналіз за характеристиками варіаційної кардіоінтервалограми (пульсограми): мода (Мо) - значення найчастішого R-R-інтервалу (характеризує гуморальний канал центральної регуляції синусового вузла, представлений циркулюючими катехоламінами та іншими чинниками); амплітуда моди (АМо) - відсоток кардіоінтервалів, котрі відповідають значенню Мо (відображує симпатичний тонус); індекс напруження регуляторних систем Баєвського: ІБ = АМо/2 DХ•Мо. Результати дослідження: При порівнянні з нормальними віковими значеннями показників нейрогуморальної регуляції виявлено наявність передчасного зниження адаптаційних резервів. Подальше вивчення особливостей адаптивної відповіді при різному похідному стані вегетативної регуляції дасть змогу прогнозувати реакцію організму на вплив стресогенних чинників, та розвиток дизрегуляційної патології. • За результатами проведеного дослідження виявлено зниження адаптаційних можливостей за показниками нейрогуморальної регуляції у практично здорових чоловіків молодого віку. • Встановлено, що рівень систолічного АТ за умов відносного спокою пов'язаний з рівнем активності симпатичного відділу ВНС і автономної нервової системи серця. Рівень діастолічного АТ безпосередньо регульований центральними ланками, що підтверджено позитивною кореляцією (R=0,76) з показниками альфа ритму ЕЕГ та показником ступеня переважання активності центральних механізмів регуляції над автономними (ІБ). • Виявлена хороша переносимість ортостатичного навантаження, знижена реактивність ВНС за симпатичним типом, та помірне зниження барорефлекторної чутливості. • Встановлені ознаки передчасного старіння у обстежених практично здорових осіб молодого віку, маркерами якого є зниження адаптаційних резервів ВНС та спектральних параметрів ВСР відносно нормальних за віком, зниження барорефлекторної чутливості, що відображає формування дизрегуляційної патології нервової системи.   Ключові слова: вегетативна нервова система, варіабельність серцевого ритму.   Summary   Vegetative tone and reactivity to give an idea of the homeostatic features of the body, vegetative support of activity of adaptive mechanisms.