Dipeptydylowa aminopeptydaza IV (CD26) w codziennej diagnostyce chłoniaków pierwotnie skórnych z komórek T - Andrzej Lewandowski; Agnieszka Cegielska; Wioletta Barańska-Rybak; Agata Maciejewska-Radomska; Małgorzata Sokołowska-Wojdyło; Jadwiga Roszkiewicz (Termedia Publishing House, 2010)
Wprowadzenie: Dipeptydylowa aminopeptydaza IV, znana równieżjako antygen CD26, odgrywa istotną rolę w patogenezie pierwotnychskórnych chłoniaków T-komórkowych (ang. cutaneous T-cell lymphoma- CTCL). Obecnie uważa się, że utrata tego antygenu z powierzchnilimfocytów świadczy o rozwoju zespołu Sezary'ego lub o progresjiinnych typów CTCL. Cel pracy: Ocena przydatności utraty z powierzchni limfocytów Tantygenu CD26 jako markera diagnostycznego i prognostycznegow choniakach skóry oraz w innych chorobach zapalnych, przebiegającychz erytrodermią. Materiał i metodyka: Określenie metodą cytometrii przepływowejimmunofenotypu krwi obwodowej 71 pacjentów z zespołemSezary'ego, innymi CTCL oraz zapalnymi dermatozami, które wymagałydiagnostyki różnicowej z CTCL. Przeprowadzono ponadtobadanie cytologiczne krwi obwodowej w celu wykrycia komórekLutznera/Sezary'ego. Wyniki: U pacjentów z zespołem Sezary'ego oraz u chorych będącychw wyższych stadiach zaawansowania CTCL potwierdzono obecnośćznacznego odsetka komórek o fenotypie CD4+/CD7-/CD26-, przyjednoczesnym względnie małym stosunku limfocytów T4 : T8. Wnioski: Badanie utraty antygenu CD26 metodą cytometrii przepływowejokazało się przydatne w diagnostyce różnicowej CTCL,szczególnie w przypadkach rozwijających się z erytrodermią. Metodapozwala na wczesne wykrycie klonu nowotworowego CD4+/CD7-/CD26- u chorych z zespołem Sezary'ego oraz w innych zaawansowanychCTCL. Utrata antygenu powierzchniowego CD26 w przebiegudermatoz zapalnych, przy jednoczesnym dużym odsetkukomórek Lutznera we krwi, może stanowić czynnik ryzyka rozwojutych chłoniaków w przyszłości. Wymaga to jednak dalszych obserwacjiklinicznych.