Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw a zarządzanie różnorodnością zespołów pracowniczych - Mariola Wolan-Nowakowska (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2024)
Idea społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw nabiera szczególnego znaczenia wobec trudności grup defaworyzowanych z wejściem na rynek pracy oraz utrzymaniem zatrudnienia. Artykuł wskazuje na znaczenie społecznej odpowiedzialności biznesu w przezwyciężaniu wielowymiarowych problemów społecznych, związanych z bezrobociem i biernością zawodową. Autorka podejmuje problematykę związaną z polityką personalną przedsiębiorstwa w odniesieniu do idei społecznej odpowiedzialności biznesu.