Bronșiectaziile punct de plecare în diagnosticul aspergilozei bronhopulmonare alergice. - Oxana Munteanu (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Aspergiloza bronhopulmonară alergică (ABPA) este caracterizată de o reacție de hipersensibilitate la speciile din genul Aspergillus, manifestată prin astm bronșic necontrolat, infiltrate pulmonare recurente și bronșiectazii. Vigilența în recunoașterea simptomelor și utilizarea testelor diagnostice necesare vor asigura diagnosticarea precoce și un răspuns terapeutic mai bun. În grupurile de pacienți cu risc sporit se vor evalua titrul de IgE totale, titrul IgE anti Aspergillus, titrul IgG anti Aspergillus și leziunile imagistice descrise ca și caracteristice pentru pacienții cu ABPA (bronșiectazii centrale, infiltrate pulmonare recurente, atenuarea mozaică, impactarea mucoidă și fibroză pleuropulmonară). Steroizii orali sunt utilizați inițial în tratamentul ABPA. Medicamentele antifungice sunt indicate ca și terapie adjuvantă la pacienții dependenți de steroizi sau în scopul reducerii încărcăturii fungice.