Marek Budajczak, Edukacja domowa, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne - Kazimierz Wieczorkowski (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Edukacja domowa jest formą prowadzenia edukacji w środowisku domu rodzinnego, poza instytucją szkoły i zajmuje pośród form edukacji alternatywnej miejsce specjalne (por. s. 14). Jednym z najwybitniejszych badaczy edukacji domowej jest R. Meighan, którego prace przełożyli na język polski Z. Kwieciński i A. Nalaskowski. Pisał też na ten temat J. Górnikiewicz.