YANIKLI HASTALARIN VE YAKINLARININ TABURCULUK SONRASI BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ - Saide Faydalı; Nurhan Bayraktar (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2011)
Amaç: Bu araştırma yanıklı hastaların ve yakınlarının taburculuk sonrasıbilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı niteliktedir. Çalışma İç Anadolu Bölgesi'ndeki bir ilimizde bulunan eğitim ve araştırma hastanesinin yanık polikliniğine taburculuk sonrası yara bakımı ve kontrol amacıyla başvuran 192hasta ve 88 hasta yakını olmak üzere toplam 280 kişi üzerinde uygulanmıştır. Çocuk hastalar ve iletişim kurulamayan ileri yaşta demanslı hastalarınyakınlarından veri toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından literatür bilgileri dikkate alınarak hazırlanan soru kağıdı kullanılmıştır. Veriler hastalar ve hasta yakınlarıyla yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 11.5 paket programı kullanılmış; yüzdelik sayılar, Pearson, Likelihood Ratio ve Fisher ki kare önemliliktestleri uygulanmıştır. Bulgular: Bu araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, yanıklı hasta ve yakınlarının taburculuk sonrası ilaç kullanımı, pansuman, egzersiz, pozisyon,banyo, giyim gereksinimi, enfeksiyondan korunma ve enfeksiyon belirtilerihakkında bilgi eksikliği olduğu ve bu konularda daha fazla bilgi almak istedikleri saptanmıştır. Taburculuk sırasında bilgi aldığını ifade eden hasta veyakınlarının yanık sonrası tedavi ve bakıma ilişkin daha fazla bilgiye sahipoldukları belirlenmiştir. Sonuç: Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda yanıklı hasta veyakınlarına görsel ve işitsel eğitim materyalleriyle, planlanmış bir taburculuk eğitimi verilmesi ve taburculuk sonrası hasta ve yakınlarının rahatça ulaşabilecekleri bir danışma hattının kurulmasına ilişkin önerilerde bulunulmuştur