Pustulosis palmoplantaris - Magdalena Misiak-Gałązka; Hanna Wolska (Termedia Publishing House, 2010)
Zmiany krostkowe dłoni i stóp (pustulosis palmoplantaris - PPP) są jednostkąchorobową o nieustalonej pozycji nozologicznej. Część badaczyzalicza je do grupy łuszczycy, inni wskazują na liczne odrębnościi wyodrębniają PPP jako samodzielną jednostkę chorobową. Za wyodrębnieniemtego schorzenia z kręgu łuszczycy przemawiają badaniagenetyczne. Wśród koncepcji dotyczących etiopatogenezy PPP na uwagęzasługuje ta związana z wydzielaniem potu oraz teoria uznającatę chorobę za skórną manifestację uogólnionej choroby autoimmunologicznej.Typowym pacjentem jest kobieta w 5.-6. dekadzie życia, palącapapierosy i z zaburzeniami czynności tarczycy. Wśród innych nieprawidłowościtowarzyszących PPP zaobserwowano zaburzenia gospodarkiwapniowej oraz występowanie przeciwciał antygliadynowych. Wśródwielu metod terapeutycznych miejscowych i ogólnych największą, chociażnie w pełni satysfakcjonującą, skutecznością charakteryzują się ogólniepodawane retinoidy. Podejmuje się także próby stosowania lekówbiologicznych, jednak ze względu na skromne piśmiennictwo nie możnawyciągnąć ogólnych wniosków dotyczących ich efektywności. Ciekawymzagadnieniem są wysiewy zmian skórnych typu PPP albo łuszczycyzwykłej w przebiegu leczenia antagonistami TNF-α. Koniecznesą dalsze badania nad etiopatogenezą i metodami terapii PPP.