Szkoła zawodowa w logice społeczno-gospodarczego wzrostu i eksperymentach ponowoczesności - Ryszard Gerlach (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2024)
W artykule przedstawiono funkcjonowanie szkoły zawodowej  z uwzględnieniem zmian systemu edukacji wprowadzanych kolejnymi reformami realizowanymi po 1999 roku. Celem rozważań było umiejscowienie tych zmian w logice społeczno-gospodarczego "wzrostu" oraz eksperymentach ponowoczesności. Prowadzone analizy oparto na literaturze naukowej z tego  zakresu, a także dokumentach oświatowych.