DETERMINING THE EXPLOSIVE POWER LEVEL OF THE LOWER LIMBS TO THE WOMEN'S VOLLEYBALL TEAM CSU MEDICINA TG. MURES IN THE COMPETITIONAL SEASON OF 2022-2023 - Cristian GRAUR; Ioan-Cristian (Cluj University Press, 2024)
Introduction: Explosive lower body strength in volleyball is a constant challenge for every coach and physical trainer who is involved in training a team. The concern is mostly important not only due to the vertical jump but also due to the movement in the field. During the game of volleyball, because of the small dimension of the court, the first 2-3 steps, the starting steps are crucial in the successful execution of each phase during the game. Methods: To detertoase of or area of interest in a representative volleyball team, we applied two tests using the optojump device, as follows: 15 sec jumps test and 30 sec jumps test. Objective: These two tests were performed at the beginning of the training season in order to see the level of explosive strength parameters Results: These parameters were analyzed for each subject as well as for the entire tested team. The average height reached by the center of gravity for the entire team during the 15 sec jumps test is 20.1 cm, while the average jumps in the 30 sec jumps test is 16.6 cm. Analyzing the explosive force parameters shows the direction in which the team's physical training should be designed. Determinarea nivelului forței explozive a trenului inferior la echipa de volei feminin CSU Medicină Tg. Mureș în sezonul 2022-2023. Introducere: Forța explozivă la nivelul trenului inferior în jocul de volei reprezintă o provocare constantă pentru fiecare antrenor și preparator fizic care este angrenat în pregătirea unei echipe. Preocuparea este în mare parte importantă nu doar datorită desprinderii pe vertical, ci și datorită deplasării în teren. În jocul de volei, terenul are dimensiuni mici, iar primii 2-3 paşi, pașii de pornire, sunt cruciali în executarea cu succes a fiecărei faze din timpul jocului. Metode: Pentru a determina parametrii ariei noastre de interes la o echipă reprezentativă de volei, am aplicat două teste cu ajutorul dispozitivului Optojump, după cum urmează: 15 sec. Squat Jump și 30 sec. Squat Jump. Aceste două teste au fost efectuate la începutul sezonului de pregătire, cu scopul de a vedea nivelul parametrilor de forță explozivă la începutul pregătirii. Rezultate: S-au determinat înălțimea la care ajunge centrul de greutate în timpul fiecărei sărituri, timpul de zbor și timpul de contact cu solul. Au fost analizați acești parametri la fiecare jucătoare, cât și per ansamblu, la toată echipa testată. Media înălțimii la care ajunge centrul de greutate la nivelul întregii echipe, în timpul testului de 15 sec. Jumps, este de 20.1 cm, în timp ce media săriturilor la testul de 30 sec. Jumps este de 16,6 cm. Analiza parametrilor de forță explozivă ne arată direcția în care trebuie proiectat antrenamentul de pregătire fizică al echipei. Cuvinte-cheie: volei, optojump, forță explozivă Received 2023 November 1st; Revised 2023 December 18; Accepted 2023 December 19; Available online 2024 March 15; Available print 2024 March 15.