Lazer ile pürüzlendirilmiş iyileşme başlığı üzerine bağ dokusu ataşmanı oluşumu: Pilot çalışma - Mete Toptaş; Elif Ünsal (Ankara University, 2014)
Bu pilot çalÕúmanÕn amacÕ implant üzerine yerleútirilen iyileúme baúlÕ÷Õ üzerine açÕlan mikro kanallara tutunan ba÷ doku ataúmanÕnÕ incelemektir. ÇalÕúmaya iki aúamalÕ cerrahi gerektiren kemik seviyesi dört implant dahil edilmiútir. ømplant yüzeyi üzerine diúeti úekillendirilmesi için uygulanan iyileúme baúlÕ÷ÕnÕn diúetine bakan yüzeyleri lazer ile pürüzlendirilmiútir. ÇalÕúma dört adet implantta bir hastada uygulanmÕútÕr. øyileúme baúlÕklarÕ implant üzerine yapÕúÕk diúeti üzerinde "I" insizyon yapÕlarak yerleútirilmiútir. Dört haftalÕk takip süresi alÕnmÕú ve takip esnasÕnda bir hafta aralÕklarla gingival indeks GI ve plak indeksi PI kaydedilmiútir. Dört haftalÕk takip süresi sonrasÕnda pürüzlendirilen iyileúme baúlÕ÷Õ implant anahtarÕ ile uzaklaútÕrÕlmÕú ve standart iyileúme baúlÕ÷Õ yerleútirilerek protetik aúamaya geçilmiútir. ÇÕkarÕlan iyileúme baúlÕ÷Õ 24 saat %2.5 Gluteraldehit içinde fiske edildikten sonra taramalÕ elektron mikroskobu SEM ile görüntülenmiútir. SEM görüntüleri 3 farklÕ açÕdan tepeden, 40 derece açÕlÕ ve yandan olmak üzere görüntülenmiú ve her alanda saat yönüne göre referans 8 nokta alÕnarak 20, 100, 250, 1000, 2500 büyütmelerde de÷erlendirilmiútir. Sonuç olarak iyileúme baúlÕ÷Õ çevresinde klinik olarak normal iyileúme süreci dÕúÕnda komplikasyon gözlenmemiútir. øncelenen mikrokanallara sahip iyileúme baúlÕ÷Õ üzerinde ba÷ dokusuna ait yapÕlar gözlenmektedir. YakÕn büyütmelerde kollojen fiberler ve kan elemanlarÕnÕn varlÕ÷Õ görüntülenmiútir.