Coaching emerytalny - analiza porównawcza opinii osób będących przed i na emeryturze - Łukasz Brzezinski (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2023)
Artykuł ma charakter empiryczny. Przedstawione wyniki mieszczą się w nurcie badań psychologii pozytywnej i koncentrują się na okresie późnej dorosłości, dokładniej przejściu na emeryturę. Autor artykułu zaplanował trzy teksty dotyczące tytułowej problematyki. Teksty te są rezultatem dwóch powiązanych ze sobą badań opinii społecznych. Celem pierwszego (Brzeziński,  2022a) - było wzbogacenie wiedzy na temat podejścia do emerytury osób, które w ciągu najbliższych 5 lat będą na nią przechodzić i chęci jej planowania przy wykorzystaniu coachingu. Drugi tekst (Brzeziński, 2022b) dotyczył perspektywy osób, które już są na emeryturze, lecz trwa to nie dłużej niż 7 lat. Respondenci w sposób retrospektywny odnosili się do pytań zawartych w kwestionariuszu ankiety. Trzeci - niniejszy - dotyczy korelacji opinii obu grup badanych. Przyjęto ilościowy tok postępowania badawczego i zastosowano metodę sondażu diagnostycznego w tym technikę ankiety, która została przeprowadzona na 210 osobach. Ogólny wiosek z przeprowadzonych badań jest taki, że polski "przeszły" i obecny emeryt ma pozytywny stosunek do emerytury, chce być na niej jak najdłużej aktywnym i cieszyć się z niej. Niewielu emerytów odpowiednio przygotowuje się do tego etapu w życiu.