Filosofie sportu nebo filosofické uvažování o sportu Philosophy of sport or philosophical reflection on sport - Jerzy Kosiewicz (Palacky University, 2006)
Hlavním úkolem prezentace je iniciovat diskusi o současném postavení, formální a meritorní situaci filosofie sportu. Zajímavé je odpovědět si na následující otázku: lze říci, že máme co do činění se skutečnou, vyspělou, kompetentní a nezávislou vědní disciplínou, nebo jde spíše o určité filosofické úvahy o sportu, které se v budoucnu stanou nezávislou filosofickou disciplínou? Jsem toho názoru, že filosofie sportu teprve zahájila proces strukturalizace, kladení a řešení mnoha problémů, vytváření různých názorových pohledů, které jsou charakteristické pro autory s různým vzděláním a s různými výzkumnými prioritami. Započala také stavbu základů a utváření metodologických nástrojů, které budou vhodné pro tento nový obor filosofie usilující o nezávislost. Hlavní břemeno výzkumných projektů a jejich realizací spočívá na bedrech filosofů v pravém slova smyslu, kteří budou zkoumat různé projevy a aspekty sportu. Filosofie sportu se snaží definovat sebe samu a rozpracovává své charakteristiky a formy výzkumu. Důležitou příležitostí je pro ni spolupráce s dalšími obory filosofie (a nejen filosofie) s cílem využít již vypracované a vyzkoušené struktury umožňující filosofii sportu formulovat svůj vlastní jazyk, koherentní kód, kategorii pojmů a specifickou podrobnou metodologii sloužící pro popis a vysvětlení zdrojů, obsahů a významů, kterými se vyznačují praktické a teoretické projevy a vlastnosti sportu. Dokud však nebude tato etapa utváření nové disciplíny ukončena, budeme mít co do činění spíše s filosofickými úvahami o sportu než s filosofií sportu. The main task of my presentation is to initiate the discussion about the contemporary position, as well as the current formal and merit situation of philosophy of sport. It is interesting to answer the following question: if we can say, that, at the present time,we have a mature, competent and independent scientific discipline or that we are involved with something like philosophical reflections on sport, which will become, in the future, an independent philosophical discipline? I am of the opinion, that the philosophy of sport has only initiated some process of structuralisation, of posing and solving manifold problems, of forming various viewpoints characteristic for authors of various education and different research preferences. It has also initiated building from the foundations and shaping of the methodological instruments which would be suitable for a new branch of philosophy aspiring for autonomy. The main burden of exploratory projects and their realisation lies on the shoulders of the philosophers in the strict sense of the word exploring various manifestations and aspects of sport. The philosophy of sport is working on defining itself and working out its own properties and forms of research. An important opportunity for it is constituted by a co-operation with other branches of philosophy (and not only of philosophy) aimed at the utilision of already worked out and tested patterns enabling the philosophy of sport to formulate its own language, coherent code, category of notions and specific detailed methodology in order to describe and explain sources, contents and senses characteristic for the practical and theoretical manifestations and properties of sport. However, until this stage of the forming of a new discipline is finished, we will face philosophical reflections on sport rather than the philosophy of sport.