PREDICTORS OF ACADEMIC PERFORMANCE - Blanca GRAMA (Cluj University Press, 2016)
Developing capacities and skills necessary for the integration into the labour market and for the achievement of a professional career is a foreground target of the educational system. Within this frame, personality traits and career interests of students who shall pursue a career in education are directly connected to the choices they make, to their plans and achievements equally. This study presents an analysis of the dominant personality traits of the students studying physical education, based on the Big-Five model, based on the results of a quantity-quality descriptive study conducted on 118 students attending the physical and athletic education faculty, as well as the identification of the occupational cluster corresponding to the teaching activity. For the studying of the personality factors we used the NEOPI-R personality inventory, career interests were measured with the JVIS, Jackson Vocational Interest Survey, and the results were correlated with academic performance. As a result of the analysis, we may conclude that the physical education student is both an agreeable and a hard-working person, with a high sense of responsibility, constantly preoccupied for his personal performance. Predictori ai performanţei academice. Un obiectiv prioritar ale sistemului educaţional îl constituie formarea competenţelor şi aptitudinilor necesare pentru integrarea pe piaţa forţei de muncă şi realizarea carierei profesionale. În acest context, trăsăturile de personalitate și interesele vocaționale ale studenților care vor urma o carieră didactică sunt implicate direct în alegerile pe care aceștia le fac, în ceea ce-și propun şi realizează deopotrivă. Studiul de faţă prezintă o analiză a trăsăturilor dominante ale personalităţii studentilor de la domeniul educație fizică și sport, având la bază modelul Big-Five, pe baza rezultatelor dintr-un studiu descriptiv mixt cantitativ-calitativ realizat pe un număr de 118 studenţi de la specializarea educație fizică și sportivă, domeniul de licență, precum și identificarea clusterului ocupațional corespunzător activității de predare. Pentru investigarea factorilor de personalitate am utilizat Inventarul de personalitate NEOPI-R, interesele vocaționale au fost măsurate cu Inventarul de Interese Vocaţionale Jackson, JVIS, iar rezultatele obținute au fost corelate cu performanţa academică, calculată ca medie a anilor de studii corespunzători. Ca rezultat al analizei putem conchide că studentul de la acest profil este deopotrivă agreabil şi conștiincios, cu un simţ al responsabilităţii ridicat în activitatea profesională, preocupat în permanenţă pentru performanţa personală în relaţiile cu sine şi performanţa profesională în relaţiile cu ceilalţi.  Cuvinte-cheie: conștiinciozitate, agreabilitate, performanțe academice