PURPURA SCHÖNLEIN-HENOCH CU MANIFESTĂRI NEUROLOGICE - Georgeta Diaconu; Ioana Grigore; Dana Anton; Laura Trandafir; M. Burlea (Amaltea Medical Publishing House, 2012)
Simptomele neurologice reprezintă manifestări posibile ale purpurei Schönlein-Henoch. Autorii prezintă doi copii diagnosticaţi cu purpură Schönlein-Henoch la care semnele de debut au fost neurologice, fi ind reprezentate de crize epileptice. În ambele cazuri s-au asociat tulburări de comportament, iar EEG intercritic a evidenţiat grafoelemente patologice. Într-un caz examenul neuroimagistic cerebral a obiectivat leziuni ischemice cerebrale. Autorii confi rmă că purpura Schönlein-Henoch poate interesa sistemul nervos, iar revederea literaturii arată că cele mai frecvente manifestări neurologice ale acestei boli sunt crizele epileptice şi tulburările de comportament, urmate de cefalee, defi cite neurologice focale, mononeuropatii şi poliradiculoneuropatii.